Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Blog

Nemějte strach z vysoké školy s matematikou

vs bez matematiky

Matematika – jeden z nejnáročnějších předmětů, který studenti buď milují, nebo naopak nenávidí. Bez základní matematiky se v životě nedá pohnout, ale pokročilá matematika dokáže drtivé většině populace vytvořit na tváři vrásky. I při výběru vysoké školy se proto velké množství studentů přiklání spíše ke studijním oborům, ve kterých matematika, minimálně ta náročná, prostě není. Jak je to s matematikou na Panevropské univerzitě? U nás najdete obory, kde se s matematikou prakticky nesetkáte, ale zároveň i obory, kde je tento předmět součástí studia. Rozhodně si vybere každý!

Matematika jako strašák již na střední

Matematika dokáže potrápit již studenty na středních školách. Jistým způsobem je matematika skoro povinná i při maturitní zkoušce. V současnosti musí maturanti v České republice ze zákona povinně maturovat ze dvou předmětů. Tím prvním je český jazyk a literatura. Jako druhý předmět si mohou zvolit buď nějaký cizí jazyk, nebo právě matematiku. Pokud tedy nepatříte mezi lidi, kterým jdou cizí jazyky, u maturitní zkoušky se budete muset spokojit právě s matematikou. Z cizích jazyků si mohou studenti vybrat angličtinu, němčinu, francouzštinu, španělštinu nebo ruštinu. Kromě toho se mohou přihlásit i na další 2 nepovinné zkoušky. Například studenti, kteří se hlásí na medicínu nebo farmacii, si běžně vybírají maturitní zkoušky z biologie a chemie. Žáci toužící po technických oborech si zase rádi zvolí maturitu ze zmiňované matematiky či fyziky.

Vysoká škola bez matematiky

Matematika je neodmyslitelnou součástí mnoha oborů, respektive předmětů. Na Panevropské univerzitě se v některých oborech s matematikou nemusíte potkat – například při oboru Cestovní ruch a turismus, dokonce ani v oboru Lokální a globální ekonomika, Digitální ekonomika a společnost, ani v oboru Řízení lidských zdrojů. Matematika vás nebude čekat ani v oboru Bezpečnostní studia, Podnikání a management, Marketingové komunikace, Právo v aplikační praxi, dokonce ani v oboru Účetnictví-Daně-Controlling. Možná se ptáte, jak je to možné, že účetní nebo ekonom nepotřebuje matematiku? Potřebuje, ale ne na takové úrovni jako studovaný matematik – tedy na úrovni plné teorie a v reálné práci nepoužitelných postupů.  U některých oborů je matematika nenahraditelnou součástí studia, ale nebojte, umíme vám s tím pomoci.

Máte zájem o studium, ale potřebujete více informací? Kontaktujte nás.

Studijní programy s matematikou na Panevropské univerzitě

Matematika je součástí jednoho semestru například v oboru Letový provoz. S aplikovanou matematikou se setkáte v oboru Provoz a řízení letecké dopravy. S jinými nepřímými formami matematiky se můžete setkat i ve výše zmíněných oborech. Jde však o skutečně věcnou a praktickou výuku nezbytnou pro úspěšné vykonávání pozice ve vystudovaném oboru. Jedná se z větší části o předměty, jako jsou různé kvantitativní metody, daně, finance či obecně účetnictví. Právě součástí těchto předmětů jsou různé výpočty, které naši absolventi skutečně v realitě využijí při výkonu budoucího povolání v oboru.

Láká vás informatika a technické předměty, ale bojíte se matematiky?

Právě studijní program Digitální ekonomika, případně obory spojené s řízením letecké dopravy jsou pro vás mimořádně vhodné. Studenti Letového provozu mají matematiku jen v prvním semestru prvního ročníku. Součástí mnoha našich oborů je právě zmiňovaná informatika. Na výhradně technických fakultách a fakultách informatiky se nevyhnete složitým výpočtům a často zbytečné teorii, kterou s sebou matematika nese. Na informatice či matematice se během studia na Panevropské univerzitě naučíte skutečně jen to, co v daném oboru budete potřebovat. Seznam všech předmětů každého jednoho zmiňovaného studijního programu si můžete prohlédnout v přehledném katalogu. Vyberte si fakultu a studijní program a prohlédněte si seznam předmětů i s přiděleným množstvím kreditů pro jednotlivé semestry.

Nejste si jisti, jaký studijní program máte zvolit? Poradíme vám

Neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám pomůžeme vybrat vhodný studijní program i bez matematiky na základě vámi preferovaných předmětů, ze kterých byste chtěli získat opravdu užitečné praktické znalosti. Pokud vás zaujal některý z předmětů v naší nabídce, jehož součástí je i matematika, nemusíte se bát – s naším moderním výukovým plánem ji zvládnete levou zadní.

Panevropská univerzita

Studijní programy

Přes 20 studijních programů poskytuje nabídku, ze které si skoro každý vybere.

O panevropské univerzitě

Odkud jsme, kam směřujeme, čím se řídíme a na jak pevných základech stojíme?

fakulty

Většinou univerzity tvoří fakulty. U nás fakulty stvořily Panevropskou univerzitu. Proč? Jak?

Jsme panevropská

Stvořit vysokou školu býval pouhý sen. Za jednadvacet let jsme ale dospěli – stali se Panevropskou univerzitou!

Search
Close this search box.

Já jsem

Budoucí student

Nově přijatý student

Aktuální student

Já jsem

Budoucí student

Nově přijatý student

Aktuální student

Já jsem

Budoucí student

Nově přijatý student

Aktuální student