Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Blog

Jak vypadá akademický rok a semestry na vysoké škole?

Akademický rok na vysokých školách má mírně odlišnou podobu od standardního školního roku, který mají ještě v čerstvé paměti všichni nedávní absolventi středních škol. Kdy začíná akademický rok na vysoké škole, z jakých částí se skládá a kdy vlastně můžete začít studovat?

Co je akademický rok a jak dlouho trvá?

Akademický rok na vysoké škole začíná oficiálně 1. 9. a končí 31. 8. Ve skutečnosti však výuka na většině vysokých škol začíná až během posledního zářijového týdne a končí v podstatě v posledním květnovém týdnu. Akademický rok se nejčastěji dělí na dva semestry a dvě zkoušková období. Existují také výjimečné případy, kdy se vysokoškolský akademický rok dělí na tři trimestry.

Máte zájem o studium, ale potřebujete více informací? Kontaktujte nás.

Zimní semestr

Zimní semestr trvá nejčastěji 13 týdnů, a to od zmíněného posledního zářijového týdne do posledního týdne před vánočními svátky. Během těchto 13 týdnů studenti denního studia navštěvují školu několikrát do týdne, studenti kombinovaného studia během několika předem určených víkendů. Po zimním semestru začíná první zkouškové období.

Letní semestr

Letní semestr začíná většinou 1. 2. a končí 31. 5., proto může trvat déle než zimní semestr (například 17 týdnů). Zimní semestr je oproti letnímu zkrácen právě kvůli vánočním svátkům. Ne všechny školy však posouvají start zimního semestru na poslední zářijový týden, čímž délku výuky v obou semestrech dorovnávají.

Zkoušková období

Po obou semestrech přichází na řadu zkouškové období. Po zimním semestru trvá nejčastěji od 1. 1. do 31. 1., po letním semestru od 1. 6. do 30. 6. Bývá však zvykem, že už v průběhu prosince, případně května, mohou studenti absolvovat podstatnou část zkoušek v takzvaných předtermínech. Tím si dokáží výrazně zjednodušit přípravu na další zkoušky během řádného zkouškového období.

Studium od února

Určitě se ptáte, jestli je na vysoké škole možné začít studovat jen v září. Na naší škole to může být i jinak. Jako jedna z mála v zemi totiž poskytuje i možnost začít studovat od února. Díky tomu můžete v osobním životě nebo v pracovní kariéře ušetřit půl roku života, který byste po rozhodnutí začít se studiem ztratili během čekání na další září. Neváhejte a pošlete si online přihlášku na některý z atraktivních studijních programů v naší nabídce.

Panevropská univerzita

Studijní programy

Přes 20 studijních programů poskytuje nabídku, ze které si skoro každý vybere.

O panevropské univerzitě

Odkud jsme, kam směřujeme, čím se řídíme a na jak pevných základech stojíme?

fakulty

Většinou univerzity tvoří fakulty. U nás fakulty stvořily Panevropskou univerzitu. Proč? Jak?

Jsme panevropská

Stvořit vysokou školu býval pouhý sen. Za jednadvacet let jsme ale dospěli – stali se Panevropskou univerzitou!

Search
Close this search box.

Já jsem

Budoucí student

Nově přijatý student

Aktuální student

Já jsem

Budoucí student

Nově přijatý student

Aktuální student

Já jsem

Budoucí student

Nově přijatý student

Aktuální student