Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Blog

Kdo je obchodní manažer a jaká je jeho náplň práce?

obchodny manazer

Obchodní manažer je na inzertních portálech zaměřených na pracovní nabídky stále častěji skloňovaný termín. Bez obchodního manažera se žádná perspektivní firma nedokáže posunout dál. Dříve či později ji zválcuje konkurence, která má ve svém týmu zkušeného obchodního stratéga a leadera. Množství uchazečů si však nedokáže představit, co všechno tato pozice obnáší a jaké předpoklady by měli splňovat pro její zodpovědné obsazení. Přečtěte si, jaká je náplň práce obchodního manažera, jaké dovednosti by mu neměly chybět, ale také kde získá potřebnou teorii a praxi pro úspěšný management obchodu.

Obchodní manažer

Obchodní manažer je mimořádně důležitá pozice, která by měla být obsazena v každé ambiciózní firmě. Větší firmy mají často i desítky obchodních manažerů, přičemž každý z nich se specializuje na něco jiného. Může to být jiný druh zboží, jiný segment trhu, ale také úplně jiný popis práce. Obchodní manažer totiž v sobě musí skloubit kvality výborného obchodníka, manažera, ale také psychologa či teamleadera. Jelikož se obchodní manažer neobejde bez multitaskingu, tato pozice je vhodná zejména pro odolné jedince, kteří se nezaleknou výzev či práce během přesčasů. Odměnou však bývá opravdu mimořádně nadstandardní finanční ohodnocení.

Obchodní manažer a synonyma

Kromě pojmu obchodní manažer se můžete setkat také s dalšími názvy této pozice. V našich končinách je mimořádně rozšířeno například označení obchodní ředitel. Zejména u inzerátů zahraničních společností se však běžně setkáte s označením CSO, a tedy Chief Sales Officer. Některé úkoly obchodního manažera však dokáže pokrýt i CFO (Chief Financial Officer) nebo CMO (Chief Marketing Officer). V menších společnostech zastává funkci obchodního manažera jednoduše CEO (Chief Executive Officer) nebo tedy jednatel, ředitel či majitel společnosti.

Obchodní manažer – náplň a popis práce

Náplň nebo popis práce obchodního manažera je zjednodušeně řečeno řízení celého týmu obchodníků. Obchodní manažer je zodpovědný za důležitá rozhodnutí a dosažené výsledky. Obchodní manažer často nepřichází do styku s obchodními partnery – k tomu slouží právě obchodníci v jeho týmu. K takové práci se dostane spíše jen ve výjimečných případech – u velmi exkluzivních zakázek či prémiových klientů. Obchodní manažer v první řadě vytváří obchodní strategie, plánuje aktivity obchodního týmu, vede a školí svůj tým, ale také kontroluje a odpovídá za všechny (ne)dosažené cíle.

Co by měl ovládat obchodní manažer?

Obchodní manažer potřebuje pro úspěšné fungování široké spektrum různých dovedností. Mezi ty nejdůležitější můžeme zařadit HR management, znalost psychologie, komunikativnost, řešení konfliktů, ale i pokročilou práci s daty, schopnost strategicky plánovat, ve správný čas využívat obchodních nástrojů a delegovat úkoly na ostatní členy svého týmu. Vše závisí na tom, zda je ve firmě jen jeden obchodní manažer, který má na starosti všechno, nebo je jich více, přičemž jeden se soustředí více na řízení týmu obchodníků, druhý na strategie, třetí na propagaci produktů a služeb
a podobně.

Potřebuje obchodní manažer vysokou školu?

Lidé z oboru vám řeknou, že k úspěšnému obchodování je zapotřebí v první řadě talent a dá se s nimi jen souhlasit. Stejně důležité je však i náležité vzdělání. Pouze vzdělaný obchodník, který se orientuje v nejmodernějších trendech, dokáže držet krok se stále větší a kvalitnější konkurencí. Obchodní manažer dokáže využít teoretických znalostí a praktických dovedností celé plejády vysokoškolských oborů. Na Panevropské univerzitě tak může být pro budoucí obchodní manažery zajímavý například studijní program Lokální a globální ekonomika, ale také Řízení lidských zdrojů nebo Cestovní ruch a turismus v případě, že se plánujete uplatnit právě v tomto odvětví. Pro budoucí obchodní manažery je přínosný také program Podnikání a management, Marketingové komunikace, ale také Finanční řízení nebo program ušitý doslova na míru obchodním manažerům – management.

Přihlaste se ke studiu obchodu

Chcete studovat a stát se úspěšným obchodním manažerem? Nebo na této pozici už nějakou dobu pracujete a chcete své dovednosti zlepšit a rekvalifikovat se? Pošlete si online přihlášku na některý ze zmíněných oborů a získejte skutečně praktické dovednosti pro management obchodu či vašeho vlastního podnikání.

Panevropská univerzita

Studijní programy

Přes 20 studijních programů poskytuje nabídku, ze které si skoro každý vybere.

O panevropské univerzitě

Odkud jsme, kam směřujeme, čím se řídíme a na jak pevných základech stojíme?

fakulty

Většinou univerzity tvoří fakulty. U nás fakulty stvořily Panevropskou univerzitu. Proč? Jak?

Jsme panevropská

Stvořit vysokou školu býval pouhý sen. Za jednadvacet let jsme ale dospěli – stali se Panevropskou univerzitou!

Search
Close this search box.

Já jsem

Budoucí student

Nově přijatý student

Aktuální student

Já jsem

Budoucí student

Nově přijatý student

Aktuální student

Já jsem

Budoucí student

Nově přijatý student

Aktuální student